Föld Nemzetközi Világnapja

Pályázati felhívás!

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola és a Silvanus Ökológiai Egyesület a Föld Nemzetközi Világnapjának ünnepét, „Bölcsőnk a Föld” mottóval.

A tudományos kisdolgozatok versenye nemzetközi szintű.

Pályázhatnak V-VIII. osztályos diákok, akik magyarul végzik tanulmányaikat. Saját, egyéni vagy csoportos (max. 2 fő) munkákat várunk, szabadon választott stílusú szerkesztésben, egyéni gondolatokkal, az irodalmi források precíz felhasználásával.

Az idei témánk a következő címet kapta:

„Élhető településem az Ursa Minor Bétán.”

 

Tervezz egy élhető, fenntartható települést!

 

A tudományos kisdolgozatnak a következőket kell tartalmaznia:

a település néhány soros jellemzése természetföldrajzi szempontból;

a mai példaértékű területek (amelyeket az új bolygón is létrehoznál) bemutatása (fénykép is);

terjedelem minimum 3 gépelt oldal (12-es karakter Times New Roman betűtípus);

A dolgozat főbb részei:
- Címoldal: cím, szerző(k), iskola/osztály, település, elérhetőség (telefonszám, e-mail cím, honlap)
- Tartalomjegyzék
- Következtetések/értékelés/javaslatok: részletes kidolgozás.
- Könyvészet (Felhasznált irodalom): minta:
könyv esetén: Nagy István (1998): A környezet gondjai. – Erdélyi Kiadó, 245. oldal
cikk esetén: Kovács Áron (2011): A szemétégetés következményei. - Erdélyi Újság, 34-45. Oldal, internetes cím esetén: http://hulladek.hu (A hozzáférés időpontja: 2012.01.01.)

 

A dolgozat megírásához használd a felhívás mellékletét!

 

A tudományos dolgozatot Word (97-2003) formátumban és power - pointos bemutató formában a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre kell küldeni. Ha a bemutató nem csatolható, mert nagy a mérete, a díjkiosztásra kérjük elhozni.

A dolgozatokat a Holocén Természetvédelmi Egyesület (Miskolc) szakértő csoportja bírálja el.

 

Beküldési határidő: 2013. április 8. 14 óra

 

A nyerteseket e-mailen értesítjük, ugyanakkor meghívást kapnak a Föld Nemzetközi Világnapjának ünnepére, melynek keretén belül megtörténik a díjkiosztás és a nyertes dolgozatok bemutatása.

Minden nyertes pályázó a tanfelügyelőség által is aláírt részvételi oklevelet kap.

Nyerteseink díjakban, oklevelekben részesülnek, ebédet biztosítunk számukra a rendezvény napján és részt vehetnek az öt napos, ingyenes ökotáborban (augusztus 12 – 16).

Jó munkát kívánunk, várjuk dolgozataitokat!

További információk a versennyel kapcsolatosan: www.sancraiu.ro oldalon TEL: 0742252531

 

MELLÉKLET

 

Tervezz egy élhető, fenntartható települést!

 

Alaphelyzet

 

2313-ban vagyunk, még a Földön. A technológia fejlett. Ez már a szuperkomputerek és a telepszihopatikus turbomixerek kora. Az univerzumot pásztázó radarok és a Galaxis körül keringő pángalaktikus űrállomások 2300-ban egy a Föld felé száguldó kisbolygót vettek észre amely a Dögcsillagkép felől közelít. A számítások szerint 2313-ban elkerülhetetlenül valószínűsíthető, hogy a Földdel ütközik. Nemcsak a magatehetetlen ütközés ereje, de a kisbolygó élhetetlen légköre is a Földi civilizáció végét jelenti…

 

Amióta a valószínűtlenül gyors hajtóművek lehetővé tették a pángalaktikus űrutazást, elkészült az Univerzum térképe, és ebből már azt is tudjuk, hol találhatóak a Földhöz hasonló élhető bolygók. A kitelepülés megkezdődött. Egy-egy hiperterű űrhajó egy településnyi lakost tud magával vinni…

 

Hogy mindez véletlenül következik-e be, hogy az Algol nevű kisbolygó összeütközik a Földdel? Itt a Földön mindenképpen ellehetetlenült már az élet. Hiába a legnagyobb komputerek folyamatos problémamegoldása, a Föld élhetetlen lett. Fogytán az energia, az atomerőművekből kikerült atomhulladék elszennyezte a felszíni és a felszín alatti vizeket. Az emelkedő hőmérséklet miatt felborult a földi légkörzés, az aszályok az árvizek, a szélviharok rendre megsemmisítették a termést. A génmódosított növények és állatok sem jelentettek már megoldást az élelmiszerhiányra. Mindeközben a föld lakóinak átlagéletkora is rohamosan csökkent, pedig az automatizálás miatt egyre kevesebbet dolgozunk. Egyre másra törtek ki háborús konfliktusok, a vándorlásra kényszerülő népcsoportok között…

 

Tehát menni kell. Kalotaszentkirály lakosságának az Ursa Minor Béta nevezetű Földhöz hasonló természeti adottságú bolygón kell letelepednie Galaxisunk külső-keleti peremén.

 

Az űrhajó indulásakor a búcsúbeszédet tartó Kárpát-medence elnöke azt mondta: „hiába az új életkezdés lehetősége az új bolygón, ha nem tanulunk eddigi hibáinkból, akkor ott is ellehetetlenül az életünk.” Éppen ezért az Ursa minor Bétán egy olyan fenntartható településrendszert kell kiépíteni, amely összhangban van a Földhöz hasonló bolygó adottságaival. Ehhez minden eszköz és tudás rendelkezésre áll az űrhajón. A kivándorlókon múlik, hogy hogyan valósítják ezt meg…

 

* * *

Ti is ezen az űrhajón utaztok képzeletben. Amíg az út tart lehetőségetek van az új lakóhelyetek megtervezésére. Vezetőitek egy Kalotaszentkirályhoz hasonló területet fognak keresni.

 

A cél az, hogy itt egy élhető, a természeti környezetbe illeszkedő fenntartható települést tervezzetek.

 

Terveiteket írásban várjuk, de rajzokkal is kiegészíthetitek. A tervezéshez néhány fontos tényezőre (lentebb) felhívjuk a figyelmeteket, de Ti döntitek el, hogy mekkora legyen a település, milyen intézmények és közösségi színterek legyenek benne.   

 

 

 

 

 

Néhány a tervezést befolyásoló feltétel:

 

Van-e szerepe az élhető (fenntartható) település szempontjából annak, hogy milyenek a természeti adottságok? Te döntöd el, hogy hová építed a településed.

 

 

Földrajzi helyzet:          - pl. völgy- fagyzugos, áradásveszély, magasabban a talajvíz, de a víz közel van

- kiemelkedés: árvízveszély nincs, fagyzugból kiemelkedik. Azonban ha nagyon magas akkor azért hideg.

- lapkőzet, szilárd, de a víz távol van.

 

Építőanyagok:              - beton és műanyagok nem állnak rendelkezésre, de van fa, agyag, és egyéb növényi anyagok

 

Vízellátás:                     - felszíni vízfolyás, tó, forrás, fúrt kutak

 

Szennyvíz:                    - mindenképpen energiatakarékos környezetkímélő megoldás kell

 

Energiaellátás:              - a nem megújuló energiaforrások az Ursa Minor Bétán is végesek, a Földön is ez volt az egyik legnagyobb probléma.

 

Úthálózat:                     - kapcsolat szomszédos településekkel, szomszédos település közelsége szempont-e?

 

Közlekedés:                 - energiatakarékos fenntartható, környezetkímélő megoldások

 

Élelmiszertermelés:       - az önellátásra törekszünk, de a közös gazdaságoktól nem zárkózunk el.

 

 

(HTvE)