Föld Nemyetközi Világnapja

 

 

 

 

Pályázati felhívás!

 

Huszadik alkalommal szervezi meg a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola, a Silvanus Ökológiai Egyesület és a Holocén Természetvédelmi Egyesület a Föld Nemzetközi Világnapjának ünnepét, „Bölcsőnk a Föld” mottóval.

A következő versenysorozat kerül meghírdetésre.

Idén is bekapcsolódunk a PontVelem Nonprofit Kft. által szervezettt ZöldOkos Kupa vetélkedősorozatba. Elsősorban megkérjük az iskola vezetőségét, hogy regisztráljon a következő honlaponhttps://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-regisztracio.

Idén a vetélkedő két korcsoportban zajlik majd.

A 7 – 8-dikos korcsoport Palánta csapatok (3 fő) a következő oldalon https://www.zoldokoskupa.hu/regisztracio  kell regisztráljanak és a weblapon leírtak alapján zajlik majd a verseny. Ezt követően küldjétek el a regisztrált csapatok neveit és összetételét a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, A mi kiírásunk az első három fordulón elért eredményeket veszi figyelembe.

Az 5 - 6-dikos korcsoport Magonc csapatok  a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre elküldőtt csapatnév és összetétel alapján regisztrálhatnak, a versenyt az adott iskolákban rendezzük meg. Ehhez a feladatsort, a lebonyolítást és a határidőket az adott iskoláknak március 20-ig kiküldjük.

 

A benevezett csapatok továbbá egy tudományos kisdolgozatot kell készítsenek. A két versenyszám pontjai alapján alakul ki a verseny végeredménye.

 

A tudományos kisdolgozat címe: Az „erdőm”, mint ökoszisztéma!

Az elkészítendő tudományos kisdolgzathoz: a csapatok a lakóhelyükön vagy közelében válasszanak ki egy erdős területet és mutassák be azt.

 

A tudományos kisdolgozatnak a következőket kell tartalmaznia:

                      

- Címoldal: cím, szerzők, iskola/osztály, település, elérhetőség (telefonszám, e-mail cím)

 

- Jellemezzétek röviden a településeteket természetföldrajzi szempontból.

- Mutassátok be/ jellemezzétek a választott erdőt az alábbi szempontok alapján:

·     Földtani (ásványok, kőzetek, talajtípusok stb.)

·     Víztani (pl. forrás, mocsár, láp, tó, folyóvíz, stb)

·     Növénytani (pl. természetes növényfajok, társulások, stb)

·     Állattani (pl. természetes állatfajok, társulások, stb)

 

- Mik és hogyan veszélyeztetik az erdő sérülékeny ökoszisztémáját?

- Képzeljétek el, hogy a településetek polgármestere a csapatotokat bízza meg, hogy készítsen javaslatokat és terveket az erdő megóvására, jövőbeli fenntartására.

Írjátok le az ötleteiteket és szemléltessétek fényképek és/vagy PPT/Prezi készítésével. 

 

- Plusz pontért! :

Készítsetek egy „landart”-ot az adott erdőben, amivel felhívjátok a figyelmet a szépségére, védelmére. Ezt fotózzátok le és csatoljátok a dolgozathoz.

 

A dolgozat főbb részei:
- Címoldal

- Jellemzés/bemutatás
- Következtetések/értékelés/javaslatok: részletes kidolgozás

- Tartalomjegyzék

- Csatolmányok

 

Terjedelem minimum 3 gépelt oldal (12-es karakter Times New Roman betűtípus).

 

A tudományos dolgozatot a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre kell küldeni.

A dolgozatokat a Holocén Természetvédelmi Egyesület szakértő csoportja bírálja el.

Beküldési határidő: 2021. április 12, hétfő 24 óra

 

A nyerteseket e-mailen értesítjük, ugyanakkor meghívást kapnak a Föld Nemzetközi Világnapjának ünnepére, mely terveink szerint 2021. április 23-án, pénteken (a járványügyi helyzettől függően) kerül megrendezésre és ennek keretén belül megtörténik a díjkiosztás és a nyertes dolgozatok bemutatása.

Nyerteseink díjakban, oklevelekben részesülnek és ebédet biztosítunk számukra a rendezvény napján.

 

Jó munkát kívánunk, várjuk a jelentkezést, regisztrációt, majd a dolgozatokat!

 

 

Péter György-Árpád

 

elnök

További információk a vetélkedővel kapcsolatosan: 

 

Péter György-Árpád tel: 00-40-740418892 email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

 

Okos-Rigó Dénes tel: 00-40-742252531 email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.