Színjátszás

színjátszás 

Néptáncoktatás

Néptáncoktatás a Csoóri Sándor Alap támogatásával

Néptánc az iskolában

 A 2022-2023-as tanévben is tanulhatnak néptáncot a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola diákjai. A Felszeg Gyöngye Néptánccsoport általános iskolás korcsoportjai az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve, a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatását élvezheti az idei tanévben is. Heti rendszerességgel három korcsoportnak, összesen 80 gyereknek szervezünk táncoktatást, ami heti három alkalom táncpróbát jelent. A csoportok a következők: 1. előkészítő - I-II. osztály, 2. III-IV. osztály, 3. V-VIII. osztály. A táncórákon kalotaszegi népi gyermekjátékokat, népdalokat, kalotaszegi belső- és külsőlábas táncokat tanulnak. Oktatóik a Kalotaszeg Néptáncegyesület tagjai: Varga Zoltán és Mátéfi Ágota. A szervezési feladatokat Laczi Júlianna Zsófia tanítónő látja el, a pénzügyi-pályázati teendőket pedig Péter Mónika-Mária tanárnő. Ifjú táncosaink felléptek a 2021-2022-es tanév zárógáláján és a XV. Csipkebogyó-fesztiválon is.

Néptáncélet a járvány után
Néptánctól, népdaloktól, népi gyermekjátékoktól volt hangos a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola udvara, tornaterme és tantermei 2022 márciusától a tanévzáróig. Ekkor ugyanis a világjárvány miatti megszorítások feloldásával, újraindult az intézményben a több éves hagyománnyal rendelkező népdal- és néptáncoktatás. A heti rendszerességgel megszervezett tevékenységekbe közel hetven diák kapcsolódott be. A legkisebbek a néptánc alapjait, népi gyermekjátékokat, népdalokat tanulhattak, a nagyobbak a táncanyanyelvüket, a kalotaszegi táncrend terén eddig szerzett tudásukat tökéletesíthették. Oktatóik: Bíró Júlia, Varga Zoltán László, Gurzó Boglárka és Erőss Réka nagy igyekezettel és szakmaisággal mindent megtettek, hogy a kis táncosokat érdekeltté tegyék és bevonják az ilyen típusú közösségi eseményekbe. Tudásukat az Ady-szobor avatási ünnepségén és a tanévzárón mutatták meg a diákok. A program az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve zajlott, főtámogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a Csoóri Sándor Alap.
Képek 2021-2022.

Tanévzáró 2022

 

Kisfilm Lónán a Felszeg Gyöngye

        A 2018-2019-es tanévben is néptáncot tanulhattak iskolai program részeként a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola diákjai. A Felszeg Gyöngye Néptánccsoport általános iskolás korcsoportjai az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve, a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatását élvezhette az idei tanévben is. Heti rendszerességgel (a szünidőket leszámítva) három korcsoportnak, közel 70 gyereknek szerveztünk táncoktatást, ami heti három alkalom táncpróbát jelentett. A csoportok a következők: 1. előkészítő - I-II. osztály, 2. III-IV. osztály, 3. V-VIII. osztály. A táncórákon kalotaszegi népi gyermekjátékokat, népdalokat, kalotaszegi belső- és külsőlábas táncokat tanultak. Táncoktató: Varga Zoltán és Bíró Júlia, Mérából és Kolozsvárról ingáztak. A harmadik éve zajló néptáncoktatás meghozta eredményét, hisz ifjú táncosaink tudásukat több alkalommal is megmutathatták. Felléptek a Kalotaszegi gyermekek néptánctalálkozóján 2018. október 27-én, Magyarlónán, a Visszatérés a hagyományokhoz című néptáncfesztiválon, Kolozsváron (2019. május 31.), iskolánk tanévzáróján, valamint a Madarasok találkozóján, Csíkmadarason, 2019. június 30-án.

        Jó látni a kis táncosok fejlődését, tánctudásuk gyarapodását. Köszönjük a Csoóri Sándor Alap, Kalotaszentkirály község Polgármesteri Hivatala és az Ady Endre Kulturális Egyesület támogatását.

 

 

 

Alkotóház


2012-ben indult régi étkezde épületében.

Fő támogatóink:

   és a  

 

Néhány kép

"Cégtábla készül"

 

 

2012

2014