Nagyon fontos

Ovodai helyek /Locuri disponibile preșcolari

2023/2024

A biodiverzitás megőrzése a Kőhegy-tójánál

 

A ZöldOkos Kupa 2023 projekt feladataként örökbe fogadtuk a Kőhegy-tóját és környékét. Dolgozatunkban bemutatjuk a választott helyszínt, az itt megismert problémákat és javaslatokat teszünk ezek megoldására.

 

Mi a biodiverzitás? 

 

A biodiverzitás biológiai sokféleség a Földön élő élőlények (mikroorganizmusok, növények, gombák, állatok) és a köztük létrejött interakciók összessége. A Földön élő fajok  összességét  ökoszisztémának hívjuk. Ökoszisztéma lehet egy fa, egy kis udvar, de lehet egy erdő is. Annál egészségesebb egy ökoszisztéma, minél nagyobb a biodiverzitás. A biodiverzitás biztosítja számunkra az oxigént, a vizet, az élelmet, a növények beporzását stb. Mindezek számos kockázatnak vannak kitéve, amelyek veszélyeztetik a fajok életét, fennmaradásukat.

 

A Kőhegy-tója és környezete

 

A Kőhegy-tója Kalotaszentkirály-Zentelkétől délnyugatra, kb. 2 km-re található állóvíz. A Kőhegy a Vigyázó (Vlegyásza) hegytömb elővonulata,  leglátványosabb része a  Hármas-kőszikla, melynek legmagasabb pontja 1050 m. A Kő-hegy lábánál természetes módon alakult ki két tó: a  Nagy-tó és a Kis-tó. A csapadék és a környék forrásvizei táplálják ezeket. Kalotaszegen a kéreglemezmozgások következtében fellépő, gyűrődések, kiemelkedések és süllyedések sokszínű tájat alakítottak ki. A gyűrődés teknőjében alakult ki környékünk e két gyöngyszeme. 

Ez a terület az év minden évszakában gyönyörű látványt nyújt, akár ősszel, a lombhullató erdő sok színével, akár télen a befagyott víztükörrel. Gyakran szoktunk kimenni oda és csodálni a természetet. Szalonnát sütünk ilyenkor, vagy megmásszuk a  Hármas-kősziklát.  Egy biológiai sokféleségben gazdag terület ez, mind a tóra, mint az erdőre nézve. A tó környezetében elegyerdő valamint legelő található. A növény és állatfajok változatosságát szabad szemmel is láthatjuk. 

 

Kőhegy-tója és környékének fajösszetétele 

 

Az általunk választott természeti érték nagyfokú biodiverzitással rendelkezik. Dolgozatunk további részében bemutatjuk az itt található erdő, a legelő és az állóvíz fajösszetételét. Ennek a három területnek a fajfelépítése is eltérő. Míg a gyepes helyeken augusztusban nyílik a legtöbb virág, az erdőben most, májusba tekinthetőek meg a szebbnél szebb virágok és növények. A biodiverzitás része az állatvilág is.

 

Az erdő élővilága

Leggyakoribb a bükk (Fagus), a kisállatok kedvence, a tölgy (Quercus), de a fenyőfajták (Pinaceae), a nyír (Betula pendula), a nyár (Populus), a mogyoró (Corylus) is elterjedtek. Az erdőben tett sétánk során sok virágfajtát találtunk. Legismertebb tavaszi virágunk az kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis). A fehér, tavaszt jelző védett növény csak tél végén, tavasz elején virágzik itt, ami nagy látványosságnak számít, így a turisták előszeretettel gyűjtik. Az erdő igen ismert lakója az indás ínfű (Ajuga reptans), az erdei mácsonya (Dipsacus fullonum). Gyönyörű, tavaszi védett virágunk a mocsári csillaghúr (Stellaria). Az kék virágú erdei nefelejcs (Myosotis sylvatica) sziklás helyejen április-július között lelhető fel. Kis szirmú erdei holdviola (Lunaria rediviva) nagy leveleivel csodálatos díszei az erdőnek. Az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) is  igen érdekes,  fehér pöttyös zöld leveleivel és apró lila virágaival. Napraforgó kutyatejet (Euphorbia serrata) is találhatunk ritkán az erdős területen. Nem virág, de igen honos itt az  erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas) és indian poke (Veratrum viride). Gombák is előfordulnak erdőnkben:  fákon található a mézgomba (Armillaria ostoyae). Gombaszezon idején megtalálható a rókagomba (Cantharellus cibarius), az őzlábgomba (Lepiota), a keserűgomba (Lactarius piperatus), a gyilkos galóca (Amanita phalloides) stb. 

Az erdőnek népes az állatvilága. A nagyemlősök, mint a barnamedve (Ursus arctos) régebben nem élt nálunk, de az utóbbi években mi is találtunk medvenyomokat, a vadászok is láttak már medvét. Farkasokból (Canis lupus), a Kárpát-medencében is csak szigetszerű populációk élnek. Ez a faj Romániában is szigorúan védett. A rókával (Vulpes) már gyakrabban találkozhatunk az erdőben, mint az utóbbi két fajjal. Sajnos gyakran bemerészkedik a faluba tyúkhúsra vadászni, aminek a gazdák nem örülnek. Az őz (Capreolus) és a szarvas (Cervidae) is előfordul az erdőben, sőt még arra is volt eset, hogy egy őz odament egy társasághoz, és ott is maradt velük. Éjszaka vaddisznó (Sus scrofa) csordát is megpillanthatunk, amint vonulnak szomjukat oltani. A szarvasok inkább meglapulnak valahol, az erdő zugában. Találkozhatunk mókusokkal (Sciurus vulgaris), a pelével, vagy cibókával, de szalamandrát is láttjunk már. Erdőnk gazdag madárvilágából megemlítjük: az erdei fülesbaglyot (Asio otus), az őszapót  (Aegithalos caudatus), a fakopáncsot (Dendrocopos major), az erdei pintyet (Fringilla coelebs), a vörösbegyet (Erithacus rubecula), a kakukkot (Cuculus canorus) és a meggyvágót (Coccothraustes coccothraustes).

 

A legelő élővilága

A tavak legelős területen találhatóak. Előfordul itt a híres mocsári ibolya (Viola epipsila), a mocsári gólyahír (Caltha palustris), a salátaboglárka (Ficaria verna), a tavaszi és az őszi sáfrány (Crocus heuffelianus és banaticus) és a kedves foltos árvacsalán (Lamium maculatum) is. A tágasabb gyepes területeken él a a gyakori pongyola pitypang (Taraxacum officinale) és sárga barátja, a tavaszi kankalin (Primula veris), de április-májusban itt pompázik a  kosbor (Orchis) is. Nyáron a kék iringó (Eryngium planum), a máriatövis (Silybum marianum) és a bábakalács (Carlina acaulis) is virágzik.  Néhány gombával is találkozhatunk errefelé, például a csiperkével (Agaricus campestris), a pöfeteggel (Lycoperdaceae) és mezei szegfűgombával (Marasmius oreades). A legelő rovarai: ganajtúrók (Scarabaeidae), szöcskék (Tettigonioidea), mezei tücskök (Gryllus campestris), nappali pávaszem (Inachis io), népesítik be a füves területet, de találtunk termeszhangyabolyt (Isoptera) is. A tó közelében gyíkokkal és  levelibékákkal találkoztunk.         

 

A Nagy-tó élővilága

Az állóvízben több faj is él: ilyen például a barna varangy (Bufo bufo), a  zöld levelibéka (Hyla arborea), a sárgahasú unka (Bombina variegata), a  tarajosgőte (Triturus) és a hólyagcsiga (Physella acuta), a vízisikló (Natrix natrix). Ilyenkor tavasszal számtalan ebihalat, nem kifejlett békát figyeltünk meg a vízben. A víz felszínén él a vízipók (Argyroneta aquatica), a poloska  (Nepomorpha) és a szitakötő (Odonata). Brokoli trió

Benk lilla-Nóra, Okos-Rigó Rózsa, Péter Koppány     

                            

 INFORMATII REFERITOARE LA INSCRIERILE IN INVATAMANTUL PRIMAR PENTRU ANUL SCOLAR 2023-2024

Precizari Inscriere clasa pregatitoare 2023-2024

Înscrierea în învățământul primar se face în baza metodologiei specifice, aprobată de Ministerul Educației.

Astfel copiii, care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă.

Documente necesare la inscriere:

·         Cartea de indentitate a parintelui / tutorelui legal care se prezinta la inscriere, in original si copie (nu se solicita cartile de identitate de la ambii parintii; sunt suficiente actele unui singur parinte)

·         Certificatul de nastere a copilului in original si copie

·         Rezultatul evaluării psiho-somatice (daca e cazul)

·         Cererea tip care se completeaza pe loc in unitatea de invatamant sau online, dupa care trebuie importata si validata la unitatea respectiva

Alte documente optionale pentru dovedirea indeplinirii criteriilor generale din metodologie respectiv a criteriilor specifice alese de unitate:

·         Certificat medical de încadrare a copilului în grad de handicap

·         Document care atesta faptul ca respectivul copil este orfan de ambii părinți sau provine de la o casă de copii/centru de plasament/plasament familial

·         Document care atesta faptul ca respectivul copil este orfan de un părinte

·         Document care atesta faptul ca are frati / surori in unitate

·         Orice alt document care dovedeste indeplinirea criteriilor specifice alese de unitate

Unitatea nu poate solicita alte documente in afara celor mentionate in metodologie pentru îndeplinirea criteriilor generale de departajare si a celor prevăzute în documentul eliberat de unitate pentru îndeplinirea criteriilor specifice de departajare de la nivelul unităţii de învăţământ.

De asemenea, unitatea are obligatia de a inregistra in sistemul informatic toate cererile primite, indiferent daca sunt din circumscriptie sau nu.

Etapa 1 – 3 mai — 18 mai 2023, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere.

Toate cererile se depun in prima etapa, chiar daca nu sunt pentru circumscripție ! In a doua etapa se vor putea depune cereri doar pe locurile ramase libere după prima etapa.

Etapa 2- 6 iunie — 12 iunie 2023: depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

          PROGRAM AUDIENȚE DIRECTOR

 

Luni 10-12

Miercuri 16-18

Vineri 9-11

Director,

Prof. Okos-Rigó Dénes

    

Legfrissebb információk és képek 

 

Înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 încep pe 30 mai, iar reînscrierile, în data de 16 mai, potrivit Ministerului Educației

Condițiile pentru înscrierea copiilor la grădiniță

Ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscriere se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, după cum urmează:

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
 • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
 • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

                                                                                                                                                                                           

Criteriile specifice de departajare elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 27 mai 2022. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor posta, de asemenea, pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

 • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
 • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2022 – 2023 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
 • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

 

 

 

 

 

                                                                                 

 

 

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022-2023 este următorul:

 

30 martie – 8 aprilie 2022: Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar

Pentru copiii care au frecventat grădinița

 • Înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare
 • Eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea  de  învățământ cu nivel preșcolar  a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;

Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate

 • Înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE  a  cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți  pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la  art. 7 alin. (1) din ordin;
 • Planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
 • Desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
 • Eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;

Soluționarea, de către Comisia județeană/ a municipiului București, a  situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

11 aprilie 2022: Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, de la unitățile de învățământ preșcolar sau CJRAE/CMBRAE, către comisiile județene/Comisia Municipiului București.

Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar

11 aprilie – 10 mai 2022: Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;

Depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe proprie răspundere și a documentelor necesare în copie simplă; Validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică.

Prima etapă de înscriere în învățământul primar

11 mai – 12 mai 2022: Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

13 mai – 25 mai  2022: Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază; Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.

 26 mai 2022: Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

27 mai 2022: Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

30 mai 2022: Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;

Informarea Ministerului Educației de către Comisia județeană/a municipiului București, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua. Procedurile vor viza modalități de comunicare și transfer de documente on-line, după caz.

31 mai – 7 iunie 2022: Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

8 iunie  – 9 iunie 2022: Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;

Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

Acte necesare pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2022-2023:
 

 • Cerere-tip de înscriere în clasa pregătitoare - poate fi găsită la școală
 • Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; (părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului)
 • Certificatul de naștere al copilului - copie si original
 • Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare - doar dacă copilul nu are implinită vârsta de 6 ani si nici nu o împlinește până la 1 septembrie 2022
 • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul)

 

10 iunie 2022: Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

1 septembrie –  8 septembrie 2022: Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a  cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

 

 

 

 

 

 

 Pagina în limba română

 

Regulament de ordine interioară